Vilafranca: Una festa major lligada a un Sant

La festa major de Vilafranca del Penedès són 5 dies de concentració de cultura catalana. De velles i noves tradicions i de festivitats lligades amb la terra, les vinyes que estan en plena verema.

Sant Fèlix comença la seva ruta el 29 d’agost. Gairebé un any després d’haver-se confinat a casa de la gent que el custodia, torna a sortir al carrer per ser aclamat i acaba dins la basílica de Santa Maria. Només passa dins l’església nou dies l’any perquè és un sant del poble i el seu lloc és entre la gent de Vilafranca, a casa dels administradors que organitzen la festa major desinteressadament.

El dia gran és el 30 d’agost. El seu dia i de tots els Vilafranquins. L’emoció es palpa als carrers fins que esclata a la nit amb l’entrada de sant Fèlix a la Basílica de Santa Maria. La processó completa, els devots i els balls populars s’abandonen al ritme de gralles, foc dels diables, trons i focs artificials. Amb la darrera guspira, el sant ja és dins l’església i comença la novena que tancarà el cicle. L’emoció és intensa dins l’església. Només uns quants afortunats, els que saben com escabullir-s’hi i els del seguici podran seure i cantar els goigs amb el cor. Es respira eufòria, passió i tristesa a la vegada. Ja falta un any per tornar-ho a viure.

El que no ets pots perdre de la Festa Major

1- Les diades castelleres

Sant Fèlix i Sant Ramon, 30 i 31 d’agost, amb els castells més espectaculars. Les millors colles castelleres competeixen amb els seus millors castells a la plaça de la vila. Només els valents disposats a passar hores a la plaça viuran a primera fila l’acte.

2- Les entrades de Sant Fèlix

El Sant entra a la basílica el 29 i 30 d’agost. L’entrada del 29 és apta per a tots els públics, especialment si es va amb canalla petita. Per la del 30, cal estar preparat per emocions fortes. Mai no se sap cap on et conduirà la passió.

3- Les processons

Del 29 al 31 d’agost bestiari popular, els balls, les colles castelleres, la moixiganga, Sant Fèlix, les autoritats i els prohoms de la vila i la banda de música convidada surten cada tarda en processó. Son aclamats pels carrers i cal esforçar-se per viure-ho de prop.

Les fotografies que il·lustren aquest escrit són de Toni Galitó i formen part del programa de la Festa Major de Vilafranca 2014.